top of page

RAVNODLAKI RETRIVER

Ravnodlaki retriver ili flat coated retriever (flat; flet) je snažan, elegantan pas crne ili jetreno smeđe boje (postoje i žuti ravnodlaki retriveri koji mogu dobiti rodovnicu, ali ne mogu ići u uzgoj).  To su dobroćudni, zaigrani i aktivni psi koje krasi nadimak „Petar Pan psećeg svijeta“ što je u potpunosti opravdano s obzirom da su oni vječita štenad u duši koja je uvijek spremna za igru i zabavu.
 

Pasmina je nastala sredinom 19.-og stoljeća. Iako točan razvoj uzgoja nije u potpunosti poznat, na nastanak pasmine najviše su utjecali St. John water dog, vodeni španijeli, seteri i labradori, a ocem današnjeg fleta smatra se S.E.Shirley. Do kraja 19.st ravnodlaki retriveri su bili jedni od najpopularnijih pasmina koji su se dokazali uspješnima kao izložbeni i kao radni, tj, lovni psi. Njihova popularnost naglo je opala nakon prvog svjetskog rata, a njihovo mjesto zauzeli su labradori i zlatni retriveri.  Njihova kasnija slaba popularnost omogućila im je da zadrže dobru reputaciju pasmine sa dvojnom namjenom i malom razlikom između izložbenog i radnog psa.

1937096_481904858670252_5214131239879954
20017822_10211720611404346_2205637308629

Ravnodlaki retriver je bistar, atraktivan pas, srednje veličine i inteligentnog izraza koji odaje dojam snage bez da djeluje teško. Rep i ekstremiteti obrasli su nešto dužom dlakom koja je gusta, sjajna i zbog svoje kvalitete ne iziskuje poseban tretman već je dovoljno redovito četkanje.  Izvanredan je lovački pas koji voli aportirati, tj donositi sa suhog i iz vode. Veliki su ljubitelji vode i odlični su plivači.  Inteligentni su, optimistični i prijateljski raspoloženi što pokazuju stalnim mahanjem repa koje je jedno od njihovih glavnih karakteristika. Flatovi su karakterom slični ostalim retriverima uz nekoliko manjih razlika.  Gotovo svi flatovi su jako orijentirani na vlasnika. Učinit će sve da privuku njegovu pažnju i da mu udovolje. Društvo vlasnika im je vrlo važno i ne vole dugo biti sami. Dobroćudni su prema ljudima i životinjama što nekada može problem, jer će u šetnji poželjeti pozdraviti svakoga na koga naiđu što obično uključuje veseli skok i puno poljubaca usred lica, stoga ih je važno od malena učiti da ne skaču po drugima. To je razlog zašto nisu dobri  čuvari. Lajat će radi upozorenja i da „obavijeste“ da je netko stigao, ali će lopova dočekati mašući repom.  Vole djecu i uživaju u igri s njima, ali svaku igru s djecom bi trebalo nadgledati jer bi flat od tridesetak kila lako mogao u igri nehotice ozlijediti dijete.  Dobro se slažu sa drugim psima, no nekada se zna dogoditi da mužjaci u pubertetu postanu malo prgavi, ali bez doze agresivnosti. Lako su odgojivi,  ali  u razdoblju adolescencije znaju postati tvrdoglavi stoga će ponekad vlasnik morati biti strpljiv i uporan, no kada psu postane jasno tko je gazda, pas će to i prihvatiti.  Ono po čemu se razlikuju od ostalih retrivera je što su većinom aktivniji.

Zahtijevaju više kretanja  i aktivnosti, a ako se ne zadovolji njihova potreba za kretanjem, postaju nezadovoljni i destruktivni. Najlakši način za zadovoljiti njihovu potrebu za kretanjem je aportiranje; vole donositi bačene predmete sa suhog i iz vode. Osim fizičke aktivnosti, potrebna im je pažnja i kod kuće što uključuje maženje. Vole provjeravati što se događa u kući, ali nisu naporni. Oni nisu pasmina „za dvorište“;  to su psi za obitelj koja će znati uživati u veselom, zaigranom i aktivnom psu koji im je vrlo privržen. Osim što je izvrstan kućni ljubimac, lovački pas i uspješan izložbeni pas, ravnodlaki retriver se u svijetu upotrebljava kao policijski pas za droge i trag, za spašavanje i traženje (npr. pod lavinama, spašavanje stradalih u potresu…), kao i terapijski pas.

IMG_0356.JPG

Kao i druge pasmine, ravnodlaki retriveri podložni su određenim bolestima. Najčešće je riječ o bolestima očiju (katarakta), bolestima srca, displaziji kukova, laktova ili koljena. Zahvaljujući sve većoj genetskoj raznolikosti, sve manje pasa obolijeva od tumora i životni vijek im je produžen. Očekivana životna dob ravnodlakih retrivera je u prosijeku 10 godina.

Ako ste zainteresirani za ravnodlakog retrivera, pogledajte da li je ravnodlaki retriver pas za vas!

13925849_10208666990185724_8094274753328

NE NABAVLJAJTE RAVNODLAKOG RETRIVERA AKO:

-    niste voljni prihvatiti da će vaš flat nositi sve; od igračaka do vaših cipela, jastuka ili svega što mu se „učini da bi bilo zanimljivo nositi“
-    želite psa koji će sazrijeti sa dvije, tri godine 
-    nemate vremena zadovoljiti potrebe kretanja i aktivnosti flata
-    niste spremni na psa koji će se vrlo rado valjati u svakoj lokvi na koju naiđe
-    niste spremni (pogotovo u sezoni linjanja) redovito četkati vašeg flata i redovito usisavati
-    ste alergični na pseću dlaku ili vam dlake smetaju
-    imate premalo vremena za psa ili bi vaš flat morao biti većinu vremena sam

- želite psa koji će vam uz to što je kućni ljubimac čuvati i kuću

NABAVITE RAVNODLAKOG RETRIVERA AKO:

​​

- volite elegantne pse

- volite provoditi vrijeme u prirodi

- volite ići u šetnje

- ako se sportaš ili sportski tip

- ako volite planinariti

- ako živite blizu rijeke, jezera ili mora

- želite psa koji će se uvijek oduševiti vašem društvu

- želite psa koji će nesebično uvijek biti tu za vas

- želite izuzetno inteligentnu pasminu

- želite psa koji obožava djecu

- želite psa koji neće previše lajati

- želite psa koji je srdačan sa drugim psima, nekada i previše srdačan

- želite psa koji se voli maziti, ušuškati u krevet

- želite psa koji će vam rado donositi razne predmete

- ste spremni na često usisavanje radi dlake

- ste spremni na redovito češljanje

IMG_9938.JPG

SVAKO PRAVILO IMA SVOJE IZNIMKE...

Kao što sam naslov kaže, gore nabrojano je u pravilu točno... ALI uvijek postoje iznimke. Ravnodlaki retriver je pas uzgojen za donošenje pernate divljači iz vode, no kroz godine njegova funkcija donosača se gotovo izgubila. Oni i dalje aportiraju loptice, dummye, štapove, frizbije... Ali nemojte se začuditi ako vaš pas odluči donijeti vam susjedovu kokoš ili goluba pronađenog u parku. Uzgajivači moraju sa svojim psima polagati ispit prirođenih osobina kako bi psi mogli u uzgoj. Upravo je aport divljači uz mirnoću na pucanj glavna disciplina na tom ispitu. Neki uzgajivači odlaze i korak dalje, pa svoje pse pripremaju za zahtjevan radni ispit u donošenju za koji osim urođenih osobina treba i poprilično mnogo vremena, rada i truda da bi se savladale određene discipline. Roditelji svoju genetiku prenose na štence tako da, iako je vaše štene gradski pas, naučen na hodanje na povodniku, komande, on se u trenutku može pretvoriti u strastvenog lovca jer to je zapisano u njegovim genima!! Nema ništa ljepše nego vidjeti ravnodlakog retrivera kako se u punom trku i sa ogromnom strašću zalijeće prema aportu, kupi ga i u istoj brzini vraća svome vlasniku. Nema ništa ljepše nego kada ravnodlaki retriver neumorno aportira predmet iz vode, vraćajući ga vlasniku i tražeći "još".

 

Hvala Sona Axamnova (uzgajivačnica Axwell - Češka) na ustupljenim slikama!

Tekst © Anna Weber - uzgajivačnica Glamour Shine. 

Uzgajivačnice ravnodlakih retrivera pri Retriver klubu Hrvatske

Glamour Shine
bottom of page