top of page

LABRADOR RETRIVER

Ovi psi uče jako brzo ukoliko su u povoljnoj okolini. To je pasmina za koju se preporučuje da sa vlasnikom prođe školu za pse zbog svog vrlo živog karaktera. Odličan je kao obiteljski pas i sa svojim vlasnicima može sudjelovati u jako mnogo aktivnosti i igara. Vrlo nježan prema djeci i starijim osobama. On nikada ne bi trebao biti agresivan, te nije pogodan za psa čuvara. Oni će lajati da bi upozorili na dolazak stranaca. Dosta labradora je međutim izuzetno sretno i prijateljski raspoloženo kada je u bilo kojem ljudskom društvu, pa makar to bili i stranci. Najsretniji su kada su uključeni u svakodnevne aktivnosti. Ovo je aktivna pasmina, puna energije, pa stoga zahtijeva i aktivnog vlasnika. Dosada i usamljenost može kod njega prouzrokovati probleme u ponašanju. Crte karaktera i nivo aktivnosti ipak će zavisiti od psa do psa i od genetike, treninga, socijalizacije, brige koju svakodnevno prima...

Pojavljuje se u tri boje: crna, zlatna i smeđa (čokoladna). 

Pravi labrador potpuno je ne-agresivan u odnosu na ljude i druge životinje i sretan da zadovolji čovjeka. To je i glavna karakteristika ove pasmine. Labrador ima tako mnogo toga sto privlači ljude... ne-agresivnost, inteligenciju, sposobnost prilagođavanja, što ga čini gotovo idealnim psom. Izuzetno dobro se slaže sa djecom, te se i preporučuje za obitelji koje imaju djecu.

To je pas snažnog izgleda, aktivan i pun energije. Unatoč jakoj postavi lagano se kreće. Karakteristično za njega je jaka, kratka dlaka, ravna, bez kovrči. Pod-dlaka odbija vodu. Dlaka na nogama i na repu nije duža.

Dobro se razumije s drugim psima i ostalim domaćim životinjama. Također, koristi se kao vodič za slijepe, u policiji, na carinama… Ne obazire se na vremenske promjene, robustan je i otporan, pa mu čak ni snijeg ni hladnoća ne smetaju.

Ubrajaju se među najomiljenije obiteljske pse upravo zbog svoje dobroćudnost.

Labrador jako voli vodu i aktivnosti na otvorenom. Ne voli biti usamljen i traži blizinu i kontakt s ljudima. Jako je inteligentan i uvijek spreman na učenje. Treba posebno paziti na njegove kilograme, jer ima izrazitu sklonost gojenju zbog apetita.

Uzgajivačnice labrador retrivera pri Retriver klubu Hrvatske

bottom of page