top of page

NOVOŠKOTSKI RETRIVER ZA PATKE

Nova Scotia duck tolling retriver je šarmantan, živahan pas, donositelj vodene divljači srednje veličine (visina od 45-51 cm) i lagani za održavanje i držanje, izvrsni ljubimci i sposobni za natjecanja u poslušnosti, agilityju i lovu. Veličina i narav čine ih dobrim ljubimcima za aktivne obitelji, kao i odličnim pomoćnicima za lovca. Tollerima treba dosta dnevne aktivnosti, vole kad im se baca frizbi, izvrsni su u poslušnosti i agilityju zato jer vole raditi. pas srednje veličine, snažan, kompaktan, uravnotežen, mišićav, srednje teškog do teškog kostura.  Vrlo je agilan, uvijek na oprezu i uporan. Boja nosa treba se slagati s bojom krzna ili može biti crna. Toller je uzgojen za donošenje divljači iz hladne vode i mora imati vodootporno dvostruko krzno srednje dužine, s mekšom, gustom poddlakom. Četkanje nekoliko puta tjedno dovoljno je da bi se uklonile travke i ostalo što pas pokupi tijekom šetnje i rada.

Ako razmišljate o nabavci "malog crvenog retriveraškog stroja" imajte na umu da je toller je velika obveza za svog vlasnika, i u fizikom i psihičkom smislu. Kad vas gledaju u oči, znate da vas vole (ili su gladni, ili žele vani, ili ste im opet sakrili lopticu...). Svestrani i prilagodljivi - pretvaraju se iz lijenčine u vrišteći retrivera u sekundi. Najbolji podizači raspoloženja na svijetu. Dok im bacate lopticu ili igračku, letećim skokovima odlaze po nju i vraćaju se da im je opet bacite, i jednostavno morate osjetiti njihovu životnu radost. Fantastično komuniciraju s ljudima, na mnoge načine. Savršena veličina, ni veliki ni mali. Laka motivacija s hranom, igračkama ili bilo čime što se miče. Prirođene lovne sposobnosti koje odgovaraju onima koji nemaju vremena za treniranje. Njihove čuvarske sposobnosti, dok, s druge strane, nisu previše lajavi. Tolleri koji redovno vježbaju i izmaraju se igrom, trčanjem i radnim zadacima su kod kuće mirni i zadovoljni i nisu skloni destrukciji koja nastaje uslijed dosade.

 

Ovo je izuzetno inteligentna pasmina. Ovim psima potrebna je barem osnovna dresura, a mnogi vlasnici tollera su aktivni u agilityju, lovu, flyballu, traganju, natjecanjima u poslušnosti i slično. Tolleri obožavaju raditi, ali nije ih uvijek lako trenirati kao neke druge pasmine. Treba im izazov i moraju doista biti vrlo zauzeti, inače će im postati dosadno i više neće obraćati pažnju. Također, možda će nešto pokušati izvesti na desetak načina prije nego dođu do željenog cilja, odnosno, onog što tražite od njih. Ako tolleru date prst, uzet će cijelu ruku i vratiti se po još. Prepametni su da mi se otvoreno upuštali u bitku za dominaciju, ali nanjušiti će svaku slabost i iskoristiti je. Oni su nježni i ljubazni i neki od njih mogu biti vrlo prijateljski raspoloženi prema nepoznatim ljudima, ali uglavnom nemaju labradorski stav "upravo sam te upoznao i ti si moj najbolji frend". Istinski entuzijazam toller će sačuvati za svoju obitelj i posebne prijatelje.

                                           

Tolleri su lovna pasmina i uzgajani da budu radni psi. Imaju ludu želju za radom i donosit će bačenom dok vam ruka ne otpadne, pa i preko toga! Mnogi tolleri od uzbuđenja i želje za radom ispuštaju prodoran vrisak koji je karakterističan za tu pasminu. Tolleri uglavnom upozoravaju na dolazak stranaca, ali nisu neki osobiti psi čuvari.

Tolleri se linjaju sezonski i psi su koji vole plivati, valjati se po svemu, pa i u blatu. Nisu za čistunce ili alergične osobe.

bottom of page